La multi ani, Wikimedia! 18 ani frumosi pentru Wikimedia!

La multi ani, Wikimedia!

In data de 15 Ianuarie 2001, a fost fondat un site numit Wikimedia. Fundatia Wikimedia este numarul 1 si creierul acestui grup sub numele de Wiki. Wikimedia are o baza de date foarte mare, in comparatie cu alte site-uri cunoscute. Wikimedia este un site non-profit, dar cateodata Wikimedia ne cere ajutorul financiar pentru a putea supravietui. Din cand in cand, se fac campanii de donare pentru Wikimedia. Eu am donat anul trecut 10 Euro. Asa cum eu stiu sa caut anumite lucruri, asa uneori trebuie sa si platesc.

De ce oare am facut acest lucru?

In momentul cand intru si caut un lucru, acel lucru trebuie platit candva. Pentru simplu fapt ca Wikimedia are de platit developeri, are servere de intretinut, are alt personal de platit (in afara de developeri), are de platit taxe si impozite catre guvernul SUA, curentul si multe alte lucruri. Pe Wikimedia n-am vazut deloc publicitate. Parerea mea personala, este ca sunt multe cheltuieli intru-un an de zile. Toate aceste sume, trebuie sa se transfere din contul bancar a lui Wikimedia catre alte conturi bancare. Cateodata in partea de sus a site-ului, apare un banner mare in care scrie: help and donate! Eu nu bag mana in foc, ca Wikimedia sta in baza oamenilor sa transfere banii in contul lor.

Poate uneori, Wikimedia mai are si alte surse de venituri. Cum era si normal, sediul lui Wikimedia este in San Francisco. Acolo este crema super cunoscutele site-uri de socializare si crema marilor programatori. Din San Francisco se da ora exacta pentru marile capitale europene. Dar Wikimedia mai are si cateva proiecte interesante: Wikipedia, Wikiboks, Wikiversity, Wikinews,Wikisource, Wikiquote, Wikivoyage, Wikimedia Commons, Wikidata, Wikispecies si MediaWiki.

Acum vreau sa spun cateva fraze despre Wikipedia. Cel mai cunoscut si cel mai folosit site de mine este Wikipedia. Intru pe site din doua in doua zile, si in bara de sus dreapta caut ce doreste inima mea. Pe Wikipedia nu o sa vezi niciodata ras si bataie de joc, cum este pe Twitter si pe Facebook (mai ales pe acest site). Wikipedia nu umbla cu jumatati de masura. Faptul ca caut ce vreau si gasesc ce vreau, lucrul acesta ma bucura enorm de mult. Intre-adevar, Wikipedia implineste 18 ani frumosi, dar cata munca si nopti nedormite sunt in acesti 18 ani?

Oare cati programatori si-au dat demisia din Wikipedia, pentru simplu fapt ca acesti developeri, nu mai aveau timp de familia lor s-au de alte lucruri care face parte din familia lor? Oare succesul acestei companii, se poate vinde la bursa asa usor? In acesti 18 ani de zile, au existat urcusuri si coborasuri. Pe Wikipedia te informez si atat. Nu oferi RT-uri, nu oferi Like-uri si nu faci share-uri pe profilul tau. Daca tu vrei sa faci copy/paste la adresa din browser este treaba ta, dar Wikipedia este un site serios si bine dezvoltat.

Parerea mea personala, este ca Wikipedia este peste Twitter, Google+, LinkedIn sau Facebook, ca informatii oferite oameniilor din intreaga lume. Wikipedia se bazeaza pe voluntari si programatori. Oare sunt voluntari romani sau programatori romani angajati in Wikimedia (Wikipedia)? Are si Romania cu ce sa se mandreasca la nivel de programare? S-ar putea ca unii oameni, sa rada de mine cand fac aceasta comparatie. Nu stiu voi cum sunteti, dar eu sunt multumit de Wikipedia. Am vrut sa postez acest articol saptamana trecuta, dar mi s-a parut devreme ca timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *