Astazi este Ziua Mondiala a protectiei datelor

Cum este si normal, intru pe Wikipedia din doua in doua zile. Astazi am fost curios, sa vad ce evenimente se petrecere in data de 28 Ianuarie. Zis si facut. Astazi vreau sa scriu un articol despre acest subiect. Am cautat in bara de sus dreapta, data de astazi si mi-a sarit in ochi doua evenimente: Ziua Internationala a mobilizarii razboiului nuclear si Ziua Mondiala a protectie datelor. Pe mine ma intereseaza: Ziua Mondiala a protectie datelor. Aceste date se bazeaza in doua categorii: date profesionale si date personale.

Datele profesionale si cele personale, se poate fura din calculatoare. Datele profesionale se bazeaza pe serverele institutiilor guvernamentale. In ultimii ani, atacurile cibernetice s-au inmultit foarte mult. Sunt fel de fel de virusi puternici, care poate sa patrunde unde nu trebuie si cand nu trebuie. Chiar si Romania, a fost atacata cibernetic de multe ori, de grupuri care vrea sa fure informatii din serverele statului sau a firmelor particulare. Eu zic ca cine are jobul de system administrator, persoana respectiva stie mai multe detalii despre protectia datelor.

Un system  administrator (sys admin), se ocupa de buna functionarea a serverului si are grija ca nimeni sa nu-si bage nasul in jobul lui. In unele cazuri, mass-media romaneasca ne transmite ca unele grupuri de programatori inraiti, s-au atacat intre ei de multe ori. Mai bine spus, se duce unii peste altii si se intreaba de sanatate. Dar ca sa faci chestiile astea negative, iti trebuie o experenta destul de mare. La o experienta de 10-15 ani in programare, este destul de riscanta treaba. Dar, daca superi pe cine nu trebuie, poate ai ocazia sa stii pe pielea ta experienta lui de programare.

De datele tale personale, trebuie sa ai mare grija zi de zi. Adica cum sa ai grija de tine?

1) Puneti o parola de intrare in calculatorul tau personal sau la jobul tau. In momentul cand deschizi calculatorul, trebuie sa-ti apara ca trebuie sa tastezi parola mai intai, daca vrei sa intri in calculator. 2) Sa nu pierzi Cartea de Identitate pe strada. 3) Sa nu pierzi cheile de la casa, la jobul tau sau pe strada. 4) Sa nu iti treci adresa ta de domiciliu pe Twitter, Google+, LinkedIn sau pe Facebook. 5) Sa nu spui pe relele de socializare, ca maine seara ma duc la un eveniment in cutare locatie. 6) Sa nu inviti in casa ta, pe unii oameni daca nu-i cunosti bine personal. 7) Sa nu deschizi usa de intrare la orice persoana straina tie. Ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici.

Scriu acest articol pe fuga, fara sa stiu ca azi este Ziua Mondiala a protectiei datelor. Eu de exemplu, am optat pentru a trece data de nastere : 26 Aprilie. Treaba aceasta este floare la ureche ce-am facut eu. Atat si nimic altceva. Cu cat mai putine informatii despre pesoana ta, cu atat mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *