Tu vrei sa ai un Startup?

 • Public acest articol, deoarece sunt in cateva grupuri pe Facebook pentru categoria startup.
 • Public acest articol, din dorinta de-a nu fii arogant cu cititorii acestui blog personal.
 • Doar oamenii pot sa conduca un startup de succes multi ani de zile. Daca n-ai oameni valorosi langa tine ca antreprenor, acel startup va da faliment cat de curand.

In Romania, cuvantul startup a inceput sa se auda tot mai tare din anul 2010. Pentru categoria startup, sunt 2 mari categorii antreprenoriale: startup pozitiv care a reusit sa se impuna in Romania si startup negativ care a dat faliment in Romania. Cand se da faliment, inseamna ca se pierd sute de mii de dolari si timp degeaba.

Dar ce inseamna cuvantul startup?

Daca ai o aplicatie mobila pentru o anumita categorie sociala, daca ai o mica companie, daca ai o idee buna despre ceva anume, daca ai fondat o asociatie sau o fundatie pentru niste oameni din Romania, daca faci un parteneriat cu un alt antreprenor, atunci cu siguranta ca iti vei gasi un finantator din Romania sau din SUA. Aceasta finantare vine dupa lungi negocieri intre cele doua parti: intre antreprenori si finantatori. De regula, cea mai mica investitie auzita de mine in cercul meu prieteni pozitivi, este de 100.000 dolari SUA.

In realitate, cifra este cu mult mai mare atunci cand un proiect este mai mare si mai complex. Per total, suma se ridica intre 100.000 – 500.000 dolari SUA. Repet, depinde foarte mult ce activitate are acel startup si ce anume stie sa produca. Alta este sa ai o aplicatie mobila oarecare si alta este sa iti deschizi o companie de programare / firma de developeri. In Bucuresti, sunt 2 mari huburi dedicate intalnirilor dintre antreprenori si finantatori: primul este situat vis-a-vis de statia de metrou Timpuri Noi si al 2-lea se afla foarte aproape langa Sala Dalles.

De obicei, cele mai cunoscute si cele mai finantate sunt startup-urile din SUA. De regula, unii romani cu bani multi in conturile lor bancare internationale, se duc in SUA si finanteaza diverse startup-uri ale diferitilor antreprenori de toate nationalitatile. Bineanteles, socoteala se face de 3 ori inainte sa se investeasca cateva sute de mii de dolari intr-un startup oarecare. Tu vrei sa ai un startup?

One thought on “Tu vrei sa ai un Startup?

 1. Buna ziua,

  O amica mi-a spus ca pe FB cautati ceva legat de cursuri romana/engleza .
  Poate ma insel.
  Eu n-am cont de FB. Dar am ceva engleza ­čÖé si romana.
  Intr-un mod inteligent, putin atipic, le predau.

  0722 65 13 16
  Merci
  Cristina

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *