Sasca Montana - Slatina-Nera

Judetul Caras-Severin – Comuna Sasca Montana – Satul Slatina-Nera

 

  • Judetul Caras-Severin, comuna Sasca Montana, 15 noiembrie 2015.
Comuna Sasca Montana are sub aripa protectoare 4 sate: Slatina-Nera, Sasca Romana, Potoc si Bogodint.
In urma cu 5 ani, am avut jobul timp 2 luni in satul Slatina-Nera si faceam naveta cu masina, intre comuna Sasca Montana si satul Slatina-Nera.
Mai precis este vorba de 2 luni, in luna octombrie si luna noiembrie.
Cu alte cuvinte, eram cazati in Sasca Montana si aveam jobul in Slatina-Nera.
Timp de 3 zile (sambata, duminica si luni), stateam acasa in Bucuresti. La 2 saptamani faceam naveta dintre Bucuresti-Sasca Montana. Este destul de greu sa ai un job intr-un oras oarecare din Romania, fiindca conditiile de locuit intr-o pensiune sau intr-un apartament, nu sunt conditii bune ca in casa ta.
Conform informatiilor de pe Wikipedia Romania, in comuna Sasca Montana sunt 1.600 de locuitori, iar in satul Slatina-Nera sunt 370 de locuitori (mai multi sau mai putini).
  • Manastirea Nera se afla in comuna Sasca Montana.

 

Intre orele, 10.00-11.00, in Manastirea Nera se desfasoara in fiecare duminica dimineata, o slujba normala de manastire / biserica.
Nu stiu in momentul de fata, daca se mai organizeaza aceasta slujba in ziua de azi. Ce vreau eu va transmit acum, este ca treaba aceasta a fost in urma cu 5 ani.
Manastirea Nera este o manastire de maicute, majoritatea sunt maicute oarecum tinere. Ca nivel de varsta, cifrele difera destul de mult ca ani de viata, mai exact intre 30-50 de ani.
In comuna Sasca Montana sunt 3 blocuri de 3 etaje, aproape 50 de strazi de-a lungul si de-a latul comunei, o posta mica, o biserica, o manastire, Scoala Gimnaziala Mihai Novac, un mic hotel, un dispensar simplu, si bineinteles, satenii in care se salutau zi de zi intre ei. Chiar si pe mine ma salutau, chiar daca nu ma cunosteau direct.
In Sasca Montana am fost cazati la o pensiune simpla si bine intretinuta. Conditiile au fost bune si omenesti.
Inainte de 1989, in Sasca Montana erau multi mineri fiindca in aceasta comuna, au fost multe mine unde minerii se duceau l-a job zi de zi.
Insa, in luna noiembrie 2015, Sasca Montana este total parasita de oamenii pozitivi si de satenii in care au ales sa plece in orasele apropiate: Moldova Noua, Oravita, Resita sau chiar si in Timisoara. Unii sateni au ramas in aceasta comuna, iar cei mai multi au ales sa plece. In comuna erau multi batrani, tinerii au plecat in alte orase.
Cele 3 blocuri din comuna si cateva case, erau total parasite de localnici, iar imaginea este dezamagitoare de negativa. Satul Slatina-Nera este si mai mic ca locuitori, dar si ca cladiri satene. Am fost de putine ori in acest sat, nu stiu exact ce anume este in Slatina-Nera. Oricum, satul este mic si aveam masina la dispozitie facand mica naveta.
In aceasta fotografie pe care o public in acest articol, se poate observa drumul principal, biserica din comuna si in planul secund, se poate vedea in partea dreapta drumul catre Manastirea Nera.
In Manastirea Nera puteai sa cumperi obiecte dedicate unei manastiri normale.
In total, eu am fost de 4 ori in fiecare duminica dimineata la slujba din Manastirea Nera.
Totodata, tot de 4 ori am cumparat obiecte dedicate unei manastiri (4 icoane si 4 calendare).
Daca trag linie si adun lucrurile pozitive vazute de mine, constant cu placere faptul ca sunt multumit de aceasta frumoasa si interesanta excursie in comuna Sasca Montana. Enjoy!
  • Asa ca o paranteza, cand s-a intamplat tragedia din Clubul Colectiv pe 30 octombrie 2015, eu eram cu jobul in Sasca Montana. Atunci am vazut si eu la televizor pentru prima data, scenele de groaza din fata clubului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *