Ieri, 14 iunie 2022, în întreaga lume s-a sărbătorit cu mare fast „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge”. Mie personal, îmi mai place să zic „Ziua Internațională a Donatorului de Sânge”. În fine. Eu de pildă, pe 14 iunie 2021, am sărbătorit ziua respectivă în clădirea Centrului de Transfuzie Sanguină București, etajul 2. Nu am informații exacte, dar parcă înainte de 1989, cred că nici o donare simplă a unui om simplu din România, nu era cunoscută în totalitate tuturor românilor.
În schimb, după marea revoluție din România, vizibilitatea acestei categorii de viață se poate observa cu ochiul liber și are mai multe variante de Social Media. Pe 14 iunie 2022, fiindcă ieri nu s-a organizat nimic, am stat acasă cu speranța că vor fi mulți donatori sufletiști. Pentru o singură donare, fiecare donator trebuie să doneze 450 ml de sânge. De-a lungul anilor, unii oameni din România au donat sânge de vreo 50 de ori și pentru acest lucru îi felicit personal. Se zvonește prin țara noastră, că pentru fiecare donare în parte salvezi 3 vieți omenești. Enjoy!
În momentul când donezi sânge pentru prima oară, primești din partea centrului „Carnetul Donatorului de Sânge” și o foaie A4 cu specificația „Fișă de Donare”. Între Europa și România, există o distanță de 8% dintre toți donatorii europeni: Europa 10% versus România 2%. Dacă tot am adus vorba de grupe de sânge, trebuie să vă mărturisesc că eu am grupa de sânge: RH 01 Negativ. În cadrul centrului, am cunoscut oameni care donează constant de 3 ori pe an și fără să-și facă prea multă reclamă pe rețelele de socializare. Ce vreți, sunt oameni modești.
În anii trecuți, Centrul de Transfuzie Sanguină București a realizat câteva campanii de donare, dar sunt totuși prea puține pentru toate spitalele din România:
a. Chemare la donare!
b. De ce nu donează românii?
c. Donator de Sânge! Donator de zâmbete!
d. Picătura de viață!
e. Ziua Mondială a Donatorului de Sânge!