DrupalCon Praga 2022

DrupalCon & DrupalCamp

DrupalCon Praga, 20-23 septembrie 2022

  • În data de 16 ianuarie 2022, am publicat primul articol despre Drupal.
  • Azi, 6 octombrie 2022, am plăcerea să-l public și pe al 2-lea.
  • DrupalCon Praga 2022 (varianta română).
  • DrupalCon Prague 2022 (varianta engleză).

În urmă cu fix două săptămâni, aproape toată Europa era conectată l-a un eveniment de programare ce s-a numit „DrupalCon Praga”. Unicul organizator este Asociația Drupal, iar gazda din acest an a fost Cehia. Cu alte cuvinte, Drupal a organizat anul acesta două conferințe de programare total opuse una față de cealaltă, adică pe două continente diferite: DrupalCon Portland, 25 aprilie 2022-28 aprilie 2022 & DrupalCon Praga, 20 septembrie 2022-23 septembrie 2022.

Dacă voiai să fii prezent în Praga, trebuia să plătești cu cardul tău bancar internațional suma de 850-900 de euro. Cu cât se apropia data de începere, cu atât se scumpea biletul (vorba vine biletul, acum totul este digital). Trăim în era digitală. Dacă într-un an de zile se organizează două conferințe, în toată Europa se desfășoară aproape 6 evenimente  DrupalCamp. Diferența dintre DrupalCon și DrupalCamp este destul de mare, atât din partea organizatorilor, cât și din partea gazdelor. Aici mă refer la gradul de pregătire al oamenilor și la cei pasionați pentru Drupal.

Eu personal n-am fost deloc l-a niciun eveniment DrupalCon sau DrupalCamp. Iar prezența pasionaților pentru cele două evenimente diferă destul de negativ: pentru o conferință DrupalCon sunt prezenți în sală 1500-2000 de pasionați, iar pentru o mică sesiune de două zile numită DrupalCamp, vin aproape 150-200 de pasionați. Mai mult ca sigur, acei programatori poate mai fac și altceva: un PHP, poate un JavaScript și de ce nu, poate un SQL Server. „Tot secretul este să încasezi bani în fiecare lună, ca să poți să trăiești și tu decent.”

Un exemplu foarte concret și eficient, pentru conferința din Praga au fost prezenți 1200 de drupaliști (mai mult sau mai puțin avansați). Cu toate aceste cifre, am făcut singur singurel o mică socoteală, cam cât l-ar duce cheltuiala pentru un simplu drupalist în cele patru zile pline de conferință.

600 euro (avionul dus-întors) + 900 euro biletul + 600 euro hotelul (5-6 nopți) + 600 euro mâncarea + alte cheltuieli =  suma totală ajunge la 2700 euro de persoană (maxim 3000 euro).  Mă repet din nou, n-am fost niciodată la niciun eveniment internațional Drupal.

Piața mondială de interes pentru Drupal, nu se poate compara cu cea a lui WordPress. Organizatorii lui Drupal au dat zvonul în lume faptul că au 1 milion de website-uri în întreaga lume, aproape circa 2% din piața mondială a CMS-ului (Content Management System). În România, posibilitățile sunt mici și ieftine, nu degeaba WordPress-ul domină Drupal-ul în țara noastră. Vorba mea cu cuvântul „versus”: Drupal versus WordPress. Enjoy!

  • Deocamdată, Foto Anghel face parte din „Familia WordPress”. Până la „Familia Drupal”, mai sunt două-trei pâini de mâncat. Enjoy!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *